Open menu Sluit menu

Betere content voor de mogelijke ‘gamechanger’ in pleegzorg

Geplaatst op 2 april 2021, in Uitgelicht werk Laatste update: 14 juni 2021

Ronkende copy, zinnige inzichten, scherpe samenwerkingen en hartelijke lachsalvo’s. Moest ik kort zijn over wat ik deed voor het platform pleegzorg.nl? Dan was dit mijn samenvatting.

Pleegzorg.nl kan een gamechanger in de pleegzorg zijn. Daarom deze business case, om te laten zien wat dit project zo gaaf maakt. En misschien geeft het je ideeën voor je eigen werk als projectmanager, product owner, tekstschrijver, designer, developer of wat je rol ook is.

Gelijk mijn werk zien?

Wil je weten wat ik als redacteur en UX-writer bijdroeg? Scroll dan naar de samenvatting van mijn werk onderaan deze case.

Maar als ik je een tip mag geven: lees eerst rustig verder. Dan kom je vanzelf bij mijn resultaten… 😉

Wat is platform pleegzorg.nl?

Platform pleegzorg.nl is de plek voor wie pleegouder is of wil worden. Op pleegzorg.nl vind je informatie over en inspiratie voor pleegzorg. Met heel veel artikelen over allerlei pleegzorg-onderwerpen, een aanbod van o.a. trainingen en e-learning, en een besloten community speciaal voor pleegouders.

De artikelen vind je in de bibliotheek, het leeraanbod in de gids. Dit is allemaal openbaar, maar je kunt een account nemen voor informatie op maat, op basis van je interesses. Met een account kun je als (voormalig) pleegouder ook toegang aanvragen tot de community.

Screenshot van de pagina waarop je een account kunt aanmaken voor pleegzorg.nl. Op de pagina staan de voordelen van een account benoemd, namelijk informatie op maat krijgen op basis van interesses, en je favoriete artikelen bij elkaar bewaren in de bibliotheek. Ook duidelijk zichtbaar is de sfeerfoto van 2 pleegouders die met een tevreden blik naar een telefoonscherm kijken.
Afbeelding: Iedereen kan een account aanmaken op pleegzorg.nl. Een account heb je ook nodig om als (voormalig) pleegouder toegang aan te vragen tot de community. (beeld: screenshot pagina account aanmaken pleegzorg.nl)

Waarom een ‘gamechanger’?

Pleegzorgorganisaties zorgen natuurlijk al regionaal voor ondersteuning van bestaande pleegouders en werving van nieuwe pleegouders. Met platform pleegzorg.nl komt dit zoveel mogelijk samen op 1 plek.

In de vorm van informatieve artikelen en nuttige leeractiviteiten voor wie meer wil leren over pleegzorg en het pleegouderschap. En een besloten community waar pleegouders met elkaar in gesprek kunnen gaan of verhalen delen. Professionals kunnen op pleegzorg.nl terecht voor kennis en verwijzingen.

Een landelijk platform, waar alle pleegouders en andere geïnteresseerden 24/7 hun informatie en inspiratie vandaan kunnen halen. Dat maakt het platform mogelijk een gamechanger voor en door de pleegzorg.

Versterken van de kracht van pleegouders

Het platform is een resultaat van het programma ‘Versterken van de kracht van pleegouders’. Initiatiefnemers hiervan zijn Jeugdzorg Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Het programma werd ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Platform pleegzorg.nl vervangt de voormalige website pleegzorg.nl. De lancering van het platform is tegelijk het einde van het ‘Versterken’-programma.

Begin van de homepagina van pleegzorg.nl. De tagline is ‘Wijzer over pleegzorg, sterker als pleegouder’. Je ziet ook direct op de homepagina de mogelijkheid om in te loggen of een account aan te maken. Ook duidelijk aanwezig is een sfeerfoto van een pleegvader met een kind op zijn rug.
Afbeelding: Begin van de homepagina van pleegzorg.nl. De tagline ‘Wijzer over pleegzorg, sterker als pleegouder’ verwijst naar het gidsende en informerende karakter van het platform. En het is een link naar het hogere doel: pleegouders versterken. (beeld: screenshot homepagina pleegzorg.nl)

Voor het platform werkte ik als redacteur en UX-writer (user experience). Dat betekent dat ik mijn blik scherp hield op:

 • Gebruikers
 • Inhoud
 • Techniek
 • Processen
 • Communicatie

Gebruikers: meedenken is het mantra

De term ‘gebruiker’ voelt voor mij vertrouwd, maar ik kan me voorstellen dat het wat afstandelijk klinkt. De gebruiker van het platform is op de eerste plaats de pleegouder. Daarnaast de professional met wie een pleegouder te maken kan krijgen. Zoals de pleegzorgbegeleider, een matcher en een jeugdbeschermer.

Platform pleegzorg.nl is voor en mét pleegouders en professionals gemaakt. Ze dachten mee via co-creatiesessies, enquêtes en gebruikerstesten. Er was een panel met zo’n 300 pleegouders en een panel met meer dan 100 professionals.

Screenshot van de aanmeldpagina op de tijdelijke projectwebsite samenbouwenaanpleegzorg.nl. De aanmeldpagina was voor pleegouders en professionals, die via aanmelding konden aangeven mee te willen denken met de bouw van platform pleegzorg.nl.
Afbeelding: Updates over de bouw deelden we via de projectwebsite samenbouwenaanpleegzorg.nl. Hier konden pleegouders en professionals zich ook aanmelden voor het panel, om mee te denken met het platform. (beeld: screenshot aanmeldpagina projectwebsite)

Waarover meedenken?

Gebruikers laten meedenken en testen ging bijvoorbeeld over:

 • woordkeuze en schrijfstijl in artikelen over pleegzorg
 • verwachtingen van het leeraanbod voor pleegouders
 • hoe soepel het gaat om een account aan te maken
 • of het duidelijk is hoe je toegang aanvraagt tot de community
 • of je profiel invullen en andere pleegouders zoeken makkelijk gaat

In wisselende samenstellingen organiseerden we een aantal co-creatiesessies. (Goed om te weten: dit was nog pre-corona.) Bij 1 sessie met pleegouders was ik zelf ook. Het leverde nuttige feedback en goede gesprekken op. Voor, tijdens en na de sessies werd ons steeds duidelijk hoe fijn pleegouders het vinden om te kunnen meedenken en testen.

Het proces van account aanmaken, toegang community aanvragen en profiel invullen werd getest met hulp van Hoppinger. Dit bureau heeft het platform technisch gebouwd en visueel ontworpen (inclusief alle illustraties). Visueel ontwerp is op basis van de merkidentiteit en huisstijl die het ontwerpbureau Today voor pleegzorg.nl ontwikkelde.

Toen, nu en straks

Het platform is live, maar pleegzorg.nl blijft gebruikers bij het platform betrekken. Iedereen met een account kan zich aanmelden (en net zo makkelijk afmelden) om mee te blijven denken met het platform. Zo blijft de gebruiker betrokken bij doorontwikkeling van pleegzorg.nl.

Screenshot van instellingenpagina van een account. Bij de vraag 'Mogen we je benaderen?' kun je ja of nee aanvinken. Indien ja, kun je jezelf voor 4 opties aan- en afmelden: meedenken met het platform, meedoen met onderzoek, openstaan om moderator in de community te worden en openstaan voor eenmalig vrijblijvende info over de NVP.
Afbeelding: In de instellingen van je account kun je aangeven of het team van pleegzorg.nl je mag benaderen. Bijvoorbeeld om mee te denken met het platform en om mee te doen met (wetenschappelijk) onderzoek over pleegzorg. (beeld: screenshot account-instellingen pleegzorg.nl)

Inhoud: betrouwbaar, relevant, toegankelijk, vindbaar

Met het onderwerp pleegzorg kun je een hoop kanten op. Pleegzorg gaat niet alleen over opvoeding en ontwikkeling van je pleegkind. Het gaat ook over kosten, vergoedingen, rechten, plichten, gedeeld opvoederschap (met ouders) en samenwerken met instanties.

2 contentspecialisten en 2 inhoudsdeskundigen vormden de redactie van het platform. Onze opdracht: een volwaardige bibliotheek maken. Waar pleegouders, professionals en andere geïnteresseerden terecht kunnen voor informatie over pleegzorg.

Aan die informatie stellen we als redactie wel wat eisen. Alle informatie is:

 • betrouwbaar: informatie komt van degelijke bronnen, en is gecheckt door deskundigen met bewezen expertise of ervaring
 • relevant: artikelen worden waar nodig en mogelijk aangevuld met nieuwe inzichten uit bijvoorbeeld wetenschap of de praktijk
 • toegankelijk: artikelen zijn geschreven in begrijpelijke taal (taalniveau B1), visuele content is voorzien van bijvoorbeeld alternatieve tekst of ondertiteling
 • vindbaar: artikelen hebben duidelijke titels, een logische koppenstructuur en de juiste metadata (voor intern en extern zoekverkeer)

Basis voor de bibliotheek

In wisselende samenstelling hebben we een mooie basis voor de bibliotheek gelegd, waarmee de nieuwe redactie van pleegzorg.nl straks verder kan. De bibliotheek bestaat bij livegang uit ongeveer 200 artikelen.

In de schermafbeeldingen hieronder zie je de informatiestructuur in de bibliotheek, van overzichtspagina tot specifiek artikel. Nog niet eerder is er zo gestructureerd en uitgebreid informatie voor pleegouders verzameld op 1 plek.

Overzichtspagina

Op het platform vind je informatie over 6 thema’s. Die zie je allemaal op de overzichtspagina van de bibliotheek:

Screenshot van de overzichtspagina van de bibliotheek. De titel van deze pagina: 'Vind betrouwbare informatie over pleegzorg in de bibliotheek'. Op deze pagina zie je een overzicht van alle thema's en onderwerpen waarover je informatie in de bibliotheek kunt vinden.
Afbeelding: Een deel van de overzichtspagina van de bibliotheek op pleegzorg.nl. ‘Opvoeding en ontwikkeling’ is 1 van de 6 thema’s waarover je informatie kunt vinden op het platform. (beeld: screenshot bibliotheek-overzichtspagina)

Thema

Bij ieder thema zie je welke onderwerpen erbij horen. En kun je kiezen waar je meer over wilt lezen:

Screenshot overzichtspagina thema 'Opvoeding en ontwikkeling'. Je ziet ook direct welke onderwerpen binnen dit thema aandacht krijgen in de bibliotheek.
Afbeelding: Op een themapagina vind je een overzicht van onderwerpen. Bij ieder onderwerp zie je hoeveel artikelen er al zijn, zoals bij de onderwerpen ‘Gehechtheid’ en ‘Trauma bij pleegkinderen’. (beeld: screenshot pagina thema ‘Opvoeding en ontwikkeling’)

Onderwerp

In het thema ‘Opvoeding en ontwikkeling’ kun je bijvoorbeeld meer lezen over het onderwerp ‘Intimiteit en seksualiteit’:

Screenshot overzichtspagina van het onderwerp 'Intimiteit en seksualiteit', waar meerdere artikelen bij horen. Op deze pagina zie je welke artikelen dat zijn, met een titel en samenvatting van ieder artikel dat je kunt aanklikken.
Afbeelding: Binnen het thema ‘Opvoeding en ontwikkeling’ valt ook het onderwerp ‘Intimiteit en seksualiteit’. Dit onderwerp bestaat uit 4 artikelen die op dit onderwerp ingaan. (beeld: screenshot onderwerp ‘Intimiteit en seksualiteit’)

Artikel

Ieder onderwerp bestaat uit een serie artikelen. Elk artikel geeft uitleg over een deel van het onderwerp. Zoals dit artikel over het onderwerp ‘Intimiteit en seksualiteit’:

Screenshot van het artikel 'Intimiteit in het pleeggezin'. Zichtbaar zijn de titel, inleiding, de eerste paragrafen, wie aan het artikel heeft meegewerkt (als deskundige) en welke andere artikelen je nog kunt lezen over dit onderwerp.
Afbeelding: Een artikel over het onderwerp ‘Intimiteit en seksualiteit’. Bij ieder artikel zie je ook welke inhoudsdeskundige heeft meegekeken met het artikel. En welke artikelen er nog meer zijn. (beeld: screenshot artikel ‘Intimiteit in het pleeggezin’)

Content maken, redigeren en cureren

De redactie van pleegzorg.nl is niet alleen verantwoordelijk voor de bibliotheek. Op het platform vind je ook de gids. Dit is een groeiend aanbod van trainingen, lezingen en meer – voor pleegouders. Verzameld vanuit (pleegzorg)organisaties in heel Nederland.

Een belangrijk verschil: artikelen in de bibliotheek worden zelf gemaakt en geredigeerd. Het aanbod in de gids is een logisch gestructureerde verzameling van wat andere organisaties aanleveren. Contentcuratie dus. Op pleegzorg.nl lees je meer over de verschillen tussen redactie van eigen content en het onderhouden van de gids.

Community: user generated content

De community op pleegzorg.nl is een besloten omgeving. De communitymanager en een team van moderatoren zorgt ervoor dat de community een fijne plek blijft voor alle pleegouders. Door goed communitybeheer en duidelijke huisregels.

Alles in de community is gemaakt voor en door pleegouders (user generated content).

Screenshot van de 3 pijlers in de community: gesprekken, verhalen en andere pleegouders. De 3 pijlers zijn voorzien van een illustratie, een titel en een korte tekst. De titels zijn: 'Een goed gesprek', 'Deel je verhaal' en 'Leer anderen kennen'.
Afbeelding: De plek voor een goed gesprek, ruimte voor je verhaal en de kans om elkaar te leren kennen. Dat mag je als pleegouder van de community verwachten. (beeld: screenshot introductiepagina community)

Techniek: laat het voelen en werken als 1 platform

Van een knappe tafel alleen kun je niet eten. De contenttypen op het platform zijn heel divers. Daarom vind je onder de motorkap een technisch gelaagde architectuur met koppelingen (API’s) tussen verschillende systemen. Zodat het platform aan de voorkant voelt en werkt als 1 geheel.

Hoe content en techniek mooi samenvallen? Nou, bijvoorbeeld zo:

 • content in de bibliotheek wordt ingevoerd en beheerd in het headless Drupal cms (contentmanagementsysteem)
 • in het cms kunnen uniform links/verwijzingen, downloads en betrokken deskundigen per artikel worden toegevoegd
 • alle artikelen krijgen metadata mee, waaronder trefwoorden uit de gedetailleerde begrippenlijst TZW (Thesaurus Zorg en Welzijn)
 • alle informatie op het platform wordt beter doorzoekbaar, door de koppeling met Elastic Search (interne zoekmachine)

Leercontent: direct je kennis testen

Een leerdeskundige in het team van pleegzorg.nl heeft de basis gelegd voor leercontent. Dit kunnen complete e-learnings zijn, vindbaar in de gids en alleen toegankelijk voor pleegouders met een account. Maar het zijn ook bijvoorbeeld kleine learning bits in een artikel in de bibliotheek. Zo kun je direct je kennis testen over informatie die je net gelezen hebt.

Hieronder een voorbeeld uit het artikel over feiten en cijfers in pleegzorg:

Screenshot: testvraag in een artikel over feiten en cijfers in pleegzorg. De vraag kun je beantwoorden met 'waar' of 'niet waar'. 1 van de 2 antwoorden moet je slepen in het gestippelde vak eronder. Je krijgt dan direct feedback.
Screenshot: testvraag in een artikel over feiten en cijfers in pleegzorgmet het antwoord 'niet waar' in het gestippelde vak eronder. Dit antwoord is niet goed, je ziet dus een rood vlak en uitleg over waarom het antwoord niet goed is. En een ontevreden uitdrukking op het gezicht in de illustratie bij de test.
Screenshot: testvraag in een artikel over feiten en cijfers in pleegzorgmet het antwoord 'waar' in het gestippelde vak eronder. Dit antwoord is goed, je ziet dus een groen vlak en een lachende uitdrukking op het gezicht in de illustratie bij de test.
Afbeeldingen: Onderaan het artikel over feiten en cijfers staat een kleine test over de inhoud van het artikel. Sleep het juiste antwoord in het gestippelde vak en krijg gelijk feedback. Dit maakt een artikel niet alleen informatief, maar ook interactief. Een technische koppeling maakt dit soort contentverrijking mogelijk. (beelden: screenshots test in artikel over feiten en cijfers)

Processen: wie, wat, wanneer en waarom

Als team konden we voor de content voortbouwen op de technische en redactionele basis van nieren.nl. Geïnspireerd op dit platform heeft pleegzorg.nl een eigen redactiebeleid ontwikkeld.

Zo hebben we bijvoorbeeld afspraken en documentatie voor voorkeurstermen, taalgebruik, stijlkeuze, metadateren, verwijzen, brongebruik, prioriteren van onderwerpen en stappen die nodig zijn om van een eerste idee tot een gevalideerd artikel te komen. Het nieuwe team van pleegzorg.nl kan het redactiebeleid verder verfijnen.

Referenten, ontwikkelaars, trainers en sprekers

Onmisbaar voor de redactie is de samenwerking met deskundigen, binnen en buiten de pleegzorg. Er zijn duidelijke profielen en taken uitgewerkt. Daardoor kan pleegzorg.nl heel gericht deskundigen vragen om bij te dragen aan het platform.

Er zijn nu oproepen voor 3 soorten deskundigen:

Screenshot van de pagina om referent te worden voor de bibliotheek. Titel van de pagina 'Word referent voor de bibliotheek', ondertitel: 'Draag met je expertise bij aan betrouwbare informatie over pleegzorg'. Deze pagina is onderdeel van verschillende uitlegpagina's over het platform. Links in het menu zie je een overzicht van al deze pagina's.
Afbeelding: Eerste deel van de pagina waarin pleegzorg.nl deskundigen uitnodigt om ook referent voor de bibliotheek te worden. Linksonder staat de tussenkop ‘Ook bijdragen?’, met daaronder de andere oproepen voor deskundigen en pleegouders. (beeld: screenshot pagina voor referenten)

Communicatie: samen bouwen aan pleegzorg.nl

Pleegzorg.nl is een platform voor en door de pleegzorg. Updates over de bouw van het platform en een eerste release van de gids met het leeraanbod deelden we via een tijdelijke projectwebsite: samenbouwenaanpleegzorg.nl.

Deze website is gemaakt door het bureau Level Level. De animatievideo die je in de afbeelding hieronder ziet, is een productie van in60seconds.

Screenshot van het begin van de homepagina van samenbouwenaanpleegzorg.nl. Dit was de projectwebsite tijdens de bouw van platform pleegzorg. Op de homepagina vind je samengevat alles over het platform. Je kon er ook een animatievideo van anderhalve minuut over het platform bekijken.
Afbeelding: Op samenbouwenaanpleegzorg.nl deelden we updates over het platform. En andere resultaten van het programma ‘Versterken van de kracht van pleegouders’. (beeld: screenshot homepagina samenbouwenaanpleegzorg.nl)

Promotie van het platform

In aanloop naar de lancering van de bouw heeft Today promotiemateriaal gemaakt voor het platform, in lijn met de huisstijl die het bureau al eerder ontwikkelde. De fotografie in het promotiemateriaal komt overeen met die op het platform zelf. Al deze portretfoto’s zijn gemaakt door fotograaf Masja Stolk.

Het promotiemateriaal bestaat uit een flyer en verschillende series met banners (voor social media). Voor de copy in dit materiaal was ik de eindredacteur. Al dit materiaal is te downloaden vanaf het platform.

6 promotiebanners in 1 beeld vastgelegd. Alle banners zijn in de huisstijlkleuren van het platform. Op 2 banners zijn ook pleegouders te zien, op alle banners staan verder de speelse lijnen die kenmerkend zijn voor de huisstijl van pleegzorg.nl. En de naam 'pleegzorg.nl'.

Eerste banner: Het online platform voor wie pleegouder is of wil worden.
Tweede banner: Deel je ervaringen als pleegouder en leer van anderen.
Derde banner: Kennis verbreden over pleegzorg? Bekijk het uitgebreide leeraanbod?
Vierde banner: Pleegouder? Vind antwoord op je vragen.
Vijfde banner: Meer weten over pleegzorg?
Zesde banner: Dina, pleegouder: 'De informatie die je nodig hebt, vind je op het platform.'
Afbeelding: Een serie promotiebanners voor pleegzorg.nl, ontworpen door Today. Deze banners en ander materiaal kun je downloaden via het platform. (beeld: screenshot serie banners voor algemeen gebruik)

Wil je meer weten over het platform? Bijvoorbeeld over de gids, de community en wat je er kunt vinden als je zelf overweegt om pleegouder te worden. Kijk en oordeel dan vooral zelf: ga naar pleegzorg.nl. 🙂

Samenvatting: dit heb ik als redacteur en UX-writer geleverd

Na een beschrijvende business case volgen kraakheldere resultaten. Dit heb ik als redacteur en UX-writer geleverd voor platform pleegzorg.nl:

Toegankelijke artikelen voor de bibliotheek

 • Ruim 100 artikelen geschreven over opvoeding en ontwikkeling, geldzaken, rechten, plichten en meer.
 • Voor alle artikelen afgestemd met inhoudsdeskundige referenten voor aanscherpen en aanvullen van de inhoud.
 • Een volwaardige redactie ingericht en vertaald naar beleid. Samen met collega-redacteur Ellen Mendelts, en inhoudsdeskundigen Maartje Gardeniers en Claudia Werner.

Copy voor een betere user experience

 • Zorgen voor een uniforme tone of voice in alle onderdelen van het platform, ook het besloten gedeelte.
 • Consistente content voor belangrijke flows: account aanmaken, toegang community aanvragen en profiel invullen.
 • UX-copy verbeterd samen met Hoppinger, die de technische basis en interactie-ontwerpen leverde.

Alle uitlegcontent over pleegzorg.nl

 • Uitgewerkte sitemap en bezoekersflow voor alle soorten uitlegpagina’s over platform pleegzorg.nl.
 • Teksten geschreven voor alle pagina’s bij ‘Over ons’, ‘Hoe we werken’, ‘Ook bijdragen?’, ‘Contact en downloads’ en ‘Juridisch’.
 • Waar nodig afstemming met platformpartners Jeugdzorg Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen.

Eindredactie voor communicatie en promotie

 • Contentbeheer van de projectwebsite samenbouwenaanpleegzorg.nl.
 • Eindredactie van nieuwsbrieven en diverse communicatie-/promotiemiddelen.
Foto Jeroen Schalk

Over mij

Ik ben contentspecialist Jeroen Schalk. En ik denk dat we samen veel betere content kunnen maken. Toegankelijk aan de voorkant en slim ingericht aan de achterkant. Klinkt dat nog vaag? Dan vertel ik je graag concreet wat ik voor je kan doen.